Η Μαντινεία είναι από τις αρχαιότερες αρκαδικές πόλεις. Απέχει 14 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και προβάλει μέσα στο Μαντινειακό Πεδίο. Ο Όμηρος την ονομάζει Ερατεινή, αξιαγάπητη δηλαδή. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το 1887 έως το 1889 από  τη γαλλική αρχαιολογική εταιρία έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δημοσίων κτιρίων. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει την Αγορά, τους ναούς της Ήρας και του Διός Σωτήρα, το επιβλητικό Βουλευτήριο.

Το αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας δεσπόζει στο δυτικό άκρο της Αγοράς. Είναι από τα λίγα θέατρα που έχουν κατασκευαστεί σε επίπεδο έδαφος και όχι σε λόφο. Γι’ αυτό και έχει ισχυρό αναλημματικό τοίχο που συγκρατεί την τεχνητή επίχωση. Το υλικό κατασκευής του είναι ντόπιος ασβεστόλιθος και λευκό μάρμαρο. Η σκηνή του διατηρείται ανέπαφη σχεδόν, επιτρέποντας και στις ημέρες μας το ανέβασμα παραστάσεων. Το ίδιο ακέραια είναι η ορχήστρα του και οι πρώτες σειρές των εδωλίων του κοίλου. Το θέατρο άρχισε να χτίζεται το 370 π.Χ. αλλά οπωσδήποτε οι εργασίες για τον εξωραϊσμό του συνεχίστηκαν και επί των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, τουλάχιστον μέχρι το 222 μ.Χ.

Στην αρχική του μορφή χωρούσε πάνω από 6000 θεατές. Πρόκειται για εντυπωσιακό δείγμα μνημειακής αρχιτεκτονικής. Η θέση του είναι προνομιακή. Το ήπιο πεδινό τοπίο που αγκαλιάζει το θέατρο και οι  επιβλητικοί ορεινοί όγκοι δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο απέραντης ομορφιάς. Το Θέατρο, αυτό το κόσμημα από πέτρα διηγείται ακόμα την ιστορία της «μεγίστης» Μαντινείας.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 14 χλμ.